Флоу пак опаковъчните машини са с непрекъснат цикъл на работа и се използват за пакетиране на единични или групови (в тарелка) изделия с неправилна геометрична форма като вафли, бисквити, меденки, козунаци, закуски, сладкарски изделия, рула, кроасани и др. Принципът на работа на този тип машини за пакетиране е следният:
1. Машината се зарежда с ролка фолио, от което ще се формира самият пакет. Най-често използваните материали са термозалепваеми еднослойни или двуслойни фолиа като PP-PP, PP-PE, PA-PE, PE-PET, BOPP, CPP. Дизайнът на желания пакет трябва да бъде предварително изработен и нанесен върху фолиото.
2. Фолиото се сгъва под формата на ръкав посредством формообразувател. Образуваният ръкав се издърпва посредством ролков механизъм, който едновременно с това залепя и надлъжния шев на ръкава.
3. Продуктът се поставя в специално проектирани гнезда, които го отнасят (бутат) към образувания ръкав.
4. След това, образуваният ръкав се разчленява на отделни опаковки посредством ротационна челюст, която едновременно лепи напречните шевове и отрязва готовата опаковка.